Linux-jakeluita moneen makuun

Linuxkouluun.fi

Updated on:

Linux on julkaissut monenlaisia Linux-jakeluita hyvin monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Osa jakeluista sopii aloittelijoille ja osa harjaantuneemmalle käyttäjälle. Esittelemme tässä artikkelissa Linux-jakeluita moneen makuun Ubuntusta johdannaisineen aina Linux Mint- ja Fedora-jakeluihin. Esittelemme tässä artikkelissa myös tunnettuja Manjaro-jakeluita.

Ubuntu johdannaisineen

Ubuntu ja sen johdannaiset ovat suosittuja ja tunnettuja Linux-jakeluita. Ubuntu 21.10 Impish Indri on yksi uusimmista, ja monen mielestä sitä on uudistettu erityisen raskaalla otteella. Jos olet siis tottunut käyttämään muita Ubuntu-jakeluita, saatat yllättyä siitä, kuinka erilainen tämä jakelu on aiempiin verrattuina. Monen mielestä uudistukset ovat kaventaneet käyttäjien valinnanvapautta.

Ubuntu Budgie 21.04 on näppärästi ja kevyesti toimiva Ubuntu-jakelu. Tosin sen suomen kieli on monen mielestä melko tönkköä. Ubuntu 21.04 Hirsute Hippo tarjoaa käyttäjälle runsaasti uusia ominaisuuksia, mutta ei ihan vakuuta kaikkien ominaisuuksiensa osalta. Ubuntu Unity Remix 21.04 on monen mielestä erityisen hyvä jakelu, mutta siitä löytyy myös valitettavan paljon bugeja. Ubuntulta löytyy myös monia muita vaihtoehtoja, kuten Ubuntu 20.10, Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa, Ubuntu 19.10 Eoan Ermine, Xubuntu 21.04, Kubuntu 20.10, Kubuntu 20.04 LTS ja Lubuntu 19.10, joista osa on saanut positiivista ja osa negatiivista palautetta. Oma suosikki löytyy vain kokeilemalla, joten nämäkin nimet kannattaa pitää mielessä.

Linux Mint -jakelut

Linux Mint tarjoaa monia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Linux Mint Debian Edition 4 on mielenkiintoinen vaihtoehto, sillä se näyttää tulevaisuuden ilman Ubuntua. Jos olet tottunut käyttämään Linux Mint -jakeluita ja etsit niiden joukosta kestomenestyjää sellaiselle käyttäjälle, joka ei pidä yllätyksistä, kannattaa tutustua Linux Mint 20.1 betaan. Toinen hyvä vaihtoehto näiden jakeluiden joukosta on Linux Mint 20, jonka kohdalla osa käyttäjistä jo huokailee, onko mahdollista, että käyttöjärjestelmä olisi jo liiankin hyvä.

Fedora-jakelut

Fedora-jakeluiden joukosta kannattaa tutustua esimerkiksi Fedora 34 KDE:hen, Fedora 33 Betaan, Fedora 32 Betaan ja Fedora Silverbluehen. Fedora 34 KDE sopii erityisen hyvin Plasma-kehittäjälle ja monen mielestä tämä jakelu onkin uusi ykkösvalinta. Fedora 33 Beta toimii testialustana, mutta se on paljon muutakin eli tähän jakeluun kannattaa myös tutustua. Fedora 32 Beta tarjoaa uutta Linuxia vakaasti toimivassa paketissa. Fedora Silverbluessa sen sijaan tutustutaan Linuxin tulevaisuudennäkymiin.

Manjaro-jakelut

Manjaro KDE 21.1 Pahvo -jakelua on pitkään pidetty yhtenä parhaista Plasma-jakeluista. Nykyään monet ovat kuitenkin huolissaan sen laadunvalvonnasta, joka on monen mielestä vaarassa pettää. Manjaro Linuxia suositellaan myös aloittelijalle, sillä se on erityisen helppokäyttöinen. Tämän lisäksi se on hyvin ajantasainen jakelu. Manjaro 21 Ornara tekee monen mielestä mahdollista jopa mahdottomasta. Manjaro 20.2 Nibia tarjoaa hyviä sovelluksia, joista muodostuu loistava käyttöjärjestelmä. Manjaro 20.1 Mikahia moni pitää todellisena yllättäjänä, joten tähän jakeluun kannattaa tutustua. Manjaro 20 Lysia sen sijaan ei ole vakuuttanut ihan kaikkia käyttäjiä. Sama koskee Manjaro 19.0 Kyria -jakelua.